TEKOM 1700 to kompletny system do pomiaru temperatury i wilgotności oraz archiwizacji danych.
System zapewnia zgodność z obowiązującymi przepisami w zakresie składowania produktów spożywczych ( Dz. U. Nr 30 z dnia 20.04.200 i Nr 10 z dnia 05.02.1999).
Zadaniem TEKOM 1700, jest rejestracja danych pobranych z czujników temperatury, wilgotności. Transmisja danych do komputera nadzorującego odbywa się przez port szeregowy typu RS-232C. Na ekranie wyświetlane są wartości temperatur i wilgotności wszystkich punktów pomiarowych. Poszczególne czujniki są odrębnie konfigurowane, co umożliwia dostosowanie minimalnych i maksymalnych zakresów wskazań ostrzegania i alarmu.
TEKOM 1700 umożliwia łatwe i intuicyjne przeglądanie danych tabelarycznie i graficznie. System rejestruje temperatury zarówno z pomieszczeń, jak i temperaturę w batonie i temperaturę czynnika w komorach wędzarniczych, kotłach warzelnych.
Jest to możliwe dzięki współpracy sytemu TEKOM 1700 z terminalem RT4 do wprowadzania informacji o rodzaju asortymentu, wózek, zmiana, autoryzacji pracownika. TEKOM 1700 współpracuje z urządzeniem do buforowania danych na wypadek awarii zasilania lub wyłączenia komputera. System generuje komunikaty alarmowe wysyłane do użytkownika za pomocą SMS.
Funkcjonalność:
-Pomiar i prezentacje temperatur w czasie rzeczywistym.
-Analiza poprawności działania obiektów badanych.
-Możliwość ustawienia punktu krytycznego i wartości tolerancji dla dwóch, trzech grup asortymentowych.
-Alarmowanie wizualne i dźwiękowe, gdy temperatura czujnika przekroczy zadaną wartość punktu krytycznego.
-Archiwizacja pomiarów.
-Możliwość nadawania statusów - pole wyboru, dla poszczególnych pomiarów (wykresów).Użytkownik wybiera z listy możliwych zdarzeń przyczyn nie zachowania reżimu technologicznego.
-Możliwość analizy, sortowania w/w statusów.
-Pole edycji dla ustalenia przyczyn nie zachowania reżimu technologicznego - zdarzenia nie opisane, trudne do przewidzenia, wyjątkowe.
-Możliwość tworzenia własnego słownika produktów, grup asortymentowych.
-Autoryzacja pracowników obsługujących RT4.
-Raport - partia- wsad (rodzaj asortymentu) opcja - masa netto, wózek, zmiana, osoba odpowiedzialna, data, temperatura. Sortowanie po asortymencie, wsad - lub innym dowolnym z dostępnych danych.
-Przeglądanie danych w/g zdanych parametrów (obiekt, data, godzina).
-Wizualizacja pomiarów ( tabelarycznie, graficznie).
-Możliwość rozbudowy systemu ( maksimum 1700 czujników).
-Praca w sieci Internet.
-Dowolna ilość użytkowników zatwierdzających proces technologiczny.
-Autoryzacja użytkowników zatwierdzających proces technologiczny.
-Nakładanie wykresu z pomiarów na charakterystykę wzorcową - porównanie odchyłek.
-Temperatura komory i batonu na jednym wykresie.
-Przyjazny interfejs dla użytkownika.